Periodieke schenkingen

Overweeg je om stichting Muziekspeelplaats regelmatig of voor een langere periode te steunen? Vanaf € 100,- per jaar is het voor jou voordelig om een periodieke of lijfrenteschenking te doen. Een lijfrenteschenking is een schenking voor langere tijd. Als je een schenking doet voor een periode van tenminste vijf jaar, dan is het bedrag volledig voor de belasting aftrekbaar. Voor periodieke giften geldt dus geen drempelinkomen of maximaal aftrekbaar bedrag. Afhankelijk van jouw inkomen ontvangt je tot 52 procent van het gedoneerde bedrag terug. Voor hetzelfde bedrag kan je dus meer geven.
Een lijfrenteschenking moet worden vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst met de instelling die je steunt. Sinds 1 januari 2014 is hiervoor geen notariële akte meer nodig. Je kunt zelf het formulier periodieke schenking invullen, ondertekenen en naar ons opsturen. Het adres staat onder aan het formulier.

Download hier het formulier periodieke schenking en de bijbehorende toelichting en kijk eventueel voor aanvullende informatie op de website van de Belastingdienst

Hoe regel ik een periodieke schenking?

De Belastingdienst stelt als voorwaarden voor belastingvrij schenken dat een vast bedrag, voor een periode van minimaal 5 jaar wordt vastgelegd in een overeenkomst. Dit kan met een periodieke schenkingsovereenkomst tussen jou en stichting Muziekspeelplaats. Je hoeft hiervoor niet meer naar de notaris. 

1 – Bepaal welk vast bedrag je jaarlijks belastingvrij wilt gaan schenken met onze handige rekenmodule.
2 – Je kunt zelf aangeven voor hoelang en wanneer je de schenking in wilt laten gaan*. Print de overeenkomst 2x uit en vul deze allebei in.
3 – Stuur beide overeenkomsten op naar: Stichting Muziekspeelplaats, t.a.v. Donateursservice, Postbus 47, 2630 AA Nootdorp.
4 – Stichting Muziekspeelplaats ondertekent beide overeenkomsten ook en stuurt de overeenkomst voor jou als schenker naar je retour.
5 – Bewaar deze overeenkomst goed; hiermee kun je aantonen dat je deze schenking mag aftrekken van je inkomen.

* Houd er dan wel rekening mee dat je ieder jaar het vaste, jaarlijkse bedrag betaalt, ook als je gedurende het jaar met periodiek schenken begint. Dit is een voorwaarde die gesteld wordt door de Belastingdienst en ANBI.

Rekenvoorbeeld van schenking met schenkingsovereenkomst

Met onze handige rekenmodule kan je eenvoudig een rekenvoorbeeld maken van je schenking en inzicht krijgen in het belastingvoordeel. Deze rekenmodule werkt zowel voor een particulier als bedrijf.